Olet täällä

Kirjat

Tunnevirrassa - Ymmärrä tunteita

21 näkökulmaa tunteisiin

Mitä tunteet ovat? Mikä on tunteiden tehtävä ihmisen ja maailman välisessä suhteessa? Mistä tunteet kumpuavat? Jaana-Mirjam Mustavuori tarkastelee uudessa kirjassaan tunteita ja niiden liikkeitä monelta eri kantilta. Kirja koostuu 21 lyhyestä kirjoituksesta, joista jokainen tuo esiin yhden, usein yllättävänkin, näkökulman tunteisiin.

Tunteista on moneksi. Ne ovat elämän ytimessä ja kokemuksen keskiössä. Tunteet vaikuttavat ajatteluun, toimintaan, muistiin, oppimiseen ja siihen, miten tulkitsemme asioita. Ne liittävät meidät yhteen muiden ihmisten ja elinympäristömme kanssa. Tunteet synnyttävät merkityksiä. Ne ovat biologiaa, psykologiaa ja kulttuuria, ja niiden voimalla on tehty monta pienempää ja suurempaa vallankumousta. 

Tunteet tekevät elämästä elämisen arvoisen ja ne liittävät yhteen mielen ja ruumiin, henkilöhtaisen ja yheisöllisen, toiminnan ja ajatukset. Kirja sopii jokaiselle, joka haluaa ymmärtää paremin itseään ja tunteita ilmiönä ja kokemuksena.

Tilaa Viisaselämä

Aistit auki! - Anna elämän koskettaa

  Haluatko tuntea oman elävyytesi? Tahdotko avata aistisi?   Jaana-Mirjam Mustavuoren teos aisteita käsittelee eloisasti ja monipuolisesti näkemistä, kuulemista, haistamista, tuntemista ja maistamista sekä mieltä, ruumista ja tietoisuutta. Se vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten aistit toimivat? Mikä on niiden tehtävä ihmisen ja maailman välisessä suhteessa? Miten kulttuuri, kasvatus ja kokemukset vaikuttavat siihen, miten tulkitsemme aistien viestejä? Miten aistikokemuksia voi halutessaan kirkastaa? Aistit ovat portti maailmaan, joka koskettaa meitä aistiemme välityksellä. Mitä avoimemmat aistit, sitä maukkaammalta elämä tuntuu. Usein mieli on kuitenkin varattu eikä maailma saa meihin yhteyttä. Päässä pyörii ajatusten, muistojen ja huolien karuselli, emmekä huomaa, mitä näemme, miltä ruoka maistuu, miltä kosketus tuntuu tai millaisen ääni- ja hajumaiseman keskellä kuljemme. Ihminen elää aina moniaistisesti. Tulemme vain harvoin ajatelleeksi, miten monia asioita tiedämme ja tunnemme aistiemme kautta. Omassa kulttuurissamme arvostetaan tietoa ja järkeä, mutta ainoastaan omissa asitimuksissa ja kokemuksissa pysyminen avaa ihmiselle oven nykyhetkeen, tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn olla läsnä ja vuorovaikutuksessa toisten ihmisten ja ympäröivän maailman kanssa. Kirja tarjoaa myös vinkkjeä aistien avaamiseen arjessa.

Tilaa Basam Books

Nainen puntarissa 

 

Kuinka tehdä minunkaupat
itsensä ja kehonsa kanssa?

 

Oman ruumiin puutteisiin kompastuu kaikkialla: naistenlehtiä lukiessa, makuuhuoneessa, vaatekaupassa ja joogatunnilla. Kadulla ja kotona törmäämme kuviin, jotka kertovat, millainen on norminmukainen nainen. Jotain on kuitenkin pielessä, jos se, miltä näytän, on tärkeämpää kuin se, mitä tunnun ja kuka oikeasti olen.

”Nainen puntarissa” on matka ruumiillisuuteen ja itsetuntemukseen. Mustavuori hikoilee sovituskopissa, laihduttaa, käy seksuaaliterapeutilla, heittäytyy tanssiin ja pohtii, miten ystävystyä oman ruumiinsa kanssa. Hän tarkastelee muun muassa ruumiin ja mielen vuoropuhelua, seksuaalisuutta sekä tämän ajan puristavaa ruumisnormia. Kirjassa kohtaavat itse koettu ja asiantuntijoiden ajatukset. Ne haastavat jokaisen naisen pohtimaan, miten tehdä minunkaupat kehonsa kanssa.

Mustavuori kirjoittaa: ”Katselin viime kesänä, kun ystävättäreni pikkutyttö keikisteli maalla peilin edessä uimaretken jälkeen. Hän hymyili pelikuvalleen ja sanoi: ’sievä.’ Tyttö oli pukeutunut äitinsä kukkahameeseen ja korkeakorkoisiin sandaaleihin. Siten hän yllättäen riisuutui, ja jatkoi omalle peilikuvalleen hymyilemistä. ’Kaunis!’ hän hihkui ja otti pari tanssiaskelta. Mitä tälle suloiselle pikkuneidille mahtaa tapahtua, kun hän kasvaa aikuiseksi?”

Tilaa Kirjapaja

 

 

Olemisen talossa

Hidastajan vuosi

Anna itsellesi aikaa 

Kaipaatko irtiottoa kiireestä ja ulkoisten pakkojen pyörityksestä? Unelmoitko mielen vapaudesta? Jos vastaat myöntävästi, tämä on kirja sinulle.
 
Voi hyvin -lehden entinen päätoimittaja Jaana-Mirjam Mustavuori kertoo välivuoden päiväkirjassaan, miltä tehotalouden rattaista pois hyppääminen tuntuu. Olemisen talossa on tarina elämänmuutoksesta, vuodenkierrosta ja arjen lumouksesta. Se kertoo hitauden, läsnäolon ja hiljaisuuden vallankumouksellisesta ja uutta luovasta voimasta. Olemisen talossa pieni on suurta, ja vähemmän on enemmän.
 
Mustavuori kirjoittaa: ”Hiljaisuus kuorii minut kuin sipulin. Kun olen yksin, sosiaalisia rooleja ei tarvita. Kukaan ei odota minulta mitään tai painele kipeitä kohtia, arkoja alueita. Kukaan ei paina sisäisen hissin nappuloita – kiitoksella ylös seitsemänteen taivaaseen ja toruilla alas pohjakerrokseen. Hiljaisuudessa olen kuoreton, paljaana elämän edessä. Tyhjyys täyttää minut kokonaan. Kuin lasi olisi tyhjä ja täysi yhtä aikaa, mutta ei minua vaan jotain suurempaa, olemassaoloa, elämää.”
 
Tilaa Kirjapaja
 

Elämän juurilla

Tietoisuus kehosta auttaa
tulemaan kokonaiseksi

Länsimainen ajattelu on jakanut ihmisen vuosisatojen ajan kahteen osaa: henkeen ja ruumiiseen. Henkeä on pidetty ylevänä ja arvokkaana, ruumista välttämättömänä pahana. Filosofiassa, teologiassa tai hengellisissä harjoituksissa ei ole ollut sijaa ruumiille, jonka väitetään olevan kaiken pahan alku ja juuri: seksuaalinen ja likainen, kuihtuva ja kuoleva. Henki sen sijaan on ikuinen ja kykenee yhteyteen Jumalan kanssa.

 
Entä, jos mitään kuilua ei todellisuudessa ole olemassa ja koko kahtiajako on pelkkä väärinkäsitys, kulttuurinen virhe? Entä jos ihminen onkin jakamaton kokonaisuus?
 
Jaana-Mirjam Mustavuori etsii oman elämänkokemuksensa kautta vastauksia siihen, miten palauttaa ruumiin ja hengen välinen yhteys. Teos kannustaa laajentamaan tietoisuutta omasta kehosta ja olemaan läsnä nykyhetkessä. Kirjassa on kyse yksinkertaisesta kehotietoisuuden tiestä. Arjen kokemukset saavat lisää syvyyttä, kun elämä alkaa tuntua luissa ja ytimissä.
 
Tilaa Kirjapaja

 

 


Graafinen suunnittelu StellaIndigo WebDesign. Kuvat Päivi Peltonen.